Martha Stewart

Martha Stewart – moteris, kuri savo jėgomis sugebėjo tapti pirmąja moteriškos lyties atstove, užsidirbusią milijardą. Ji išgarsėjo savo vedamomis laidomis, kulinariniais receptais bei nuosavo verslo įkūrimu, kuris rėmėsi komunikacinių sričių kontrole – spaudos, radijo, internetinių svetainių ir televizijos.

 

Moteris gyveno karjeros ir populiarumo viršūnėje, kai į viešumą pasklido didžiulis skandalas, susijęs su ja. Išaiškėjo, kad M. Stewart, kuri turėjo kompanijos, dirbančios su biologiniais vaistais, akcijų, gavo slaptos informacijos iš biržos maklerio apie tai, jog ta įmonė buvo ant bankroto slenksčio. Moteris paklausė maklerio skatinimų parduoti turimas akcijas ir tai padarė likus dienai iki kompanijos bankroto. Toks sprendimas verslininkei padėjo išsaugoti kiek daugiau nei 45 tūkstančius dolerių, tačiau ši nelegali afera neliko nepastebėta. Po teismo, vykusio šešias savaites, M. Stewart buvo pripažinta kalta dėl neteisingų parodymų davimo, trukdymo teisėsaugos institucijoms ir sąmokslo, o už tai sulaukė 5 mėnesių laisvės atėmimo bausmės.

 

Išėjusi į laisvę moteris teigė, kad niekas neturėtų patekti į tokią žeminančią ir bauginančią vietą. M. Stewart pabrėžė, jog kalėjime ji nematė jokios pozityvios pusės ar gėrio, o ir buvimas toli nuo šeimos jai buvo tikras iššūkis. Verslininkė prisipažino, kad labiausiai bijojo to, jog atlikusi bausmę kitų žmonių atžvilgiu ji turės nusikaltėlės etiketę, kuri būtų prikabinta dėl vienkartinio slystelėjimo, neatsižvelgiant į tai, kad ji daugiau nieko blogo nepadarė ir apskritai nebuvo blogas žmogus.

 

Šiuo metu M. Stewart džiaugiasi gyvenimu ir uždirbtais pinigais už kulinarijos knygas, kurias ji parašė išėjusi iš kalėjimo. Nusikaltėlės etiketė moteriai vis tiek buvo prikabinta ir apie jos atliktą nusikaltimą dar ilgai netilo kalbos. Taigi, šis pavyzdys parodo, kad visuomenės klijuojamos etiketės yra labai vienapusiškos, bet stiprios ir keliančios baimę. Nepaisant to, kad M. Stewart stebina žiūrovus savo receptais ir kulinarijos laidomis bei įstatymams nusižengė tik kartą, daugelio akyse ji išliko tiesiog sąmokslo dalyvė ir nusikaltėlė.

 

Teksto autorė: Domantė Deveikytė

Dalintis