Laisvės atėmimo bausmė neatima teisės į laisvę: Norvegijos pavyzdys

,,..kaliniai yra žmonės. Jie padarė nusikaltimą ir privalo būti nubausti, bet jie vis dar yra žmonės.“

 

Taip apie kalinius atsiliepia Halden kalėjimo viršininkas. Ši įkalinimo įstaiga yra pripažinta kaip viena humaniškiausių, lyginant su kitomis, ir randasi Norvegijoje. Būtent Halden kalėjimo kambariuose galima rasti plokščiaekranį televizorių, atskirą vonios kambarį, o išėję į lauką galėtumėte pamatyti gražų parkelį, bėgimo takus ir netgi futbolo aikštę. Skamba neįtikėtinai, ar ne?

 

Tikriausiai nors vienam iš jūsų dabar iškilo tokie klausimai kaip: „O kodėl nusikaltimą įvykdęs žmogus turi būti „apdovanotas“ tokio tipo patogumais?“ „Kokia gi tada bausmė, jei to priskirto laiko už grotų kalinys nepraleidžia neviltyje ar visiškame užsidaryme, atsiribojime?“

 

Remiantis minėto kalėjimo politika, laisvės atėmimo bausmė nereiškia visų žmogaus teisių atėmimo, o tuo labiau teisės į laisvę. Laivės atėmimo bausmė ten reiškia tai, kad kalinys gali balsuoti, mokytis, netgi dirbti arba ruoštis būsimam darbui, kai išeis į laisvę.

 

Ir, nors mums tai gali pasirodyti keista, negalime paneigti fakto, jog tokia politika yra veiksminga.

 

Norvegijoje tik 20% kalinių pakartotinai nusikalsta, kai tuo tarpu JAV netgi 75%, o Didžiojoje Britanijoje 50% jau anksčiau kalėjusių asmenų pasirenka dar kartą nusižengti įstatymams.

 

Tokie duomenys rodo, kad Norvegijoje kaliniai yra geriau prisitaikę ir pasirengę išėjimui į visuomenę.

 

Tikriausiai nereikia net sakyti, kad bausmę atlikęs ir antrą šansą pasirengęs išnaudoti tinkamai nusikaltėlis suteikia didesnį saugumo ir pasitikėjimo jausmą aplinkiniams nei kalinys, iš kalėjimo išėjęs su tokiu pačiu ar net labiau toksišku mentalitetu, kokiu ir atėjo. Todėl kviečiame abejoti savo išankstiniais nusistatymais ar stereotipais, vadovautis faktais bei jus pasisekusiais pavyzdžiais. Visa tai turėtų padėti kartu mums kurti saugesnę visuomenę visiems ir kiekvienam iš mūsų!

 

Teksto ir iliustracijos autorė: Ieva Gervytė

Dalintis