Pokalbis su Asta Cesiunaite

Interviu su Asta Cesiunaite, kuri prieš metus baigė policijos mokyklą.
 
 
Kada nusprendėte pasukti policijos pareigūno profesijos link? Kas paskatino tokį apsisprendimą?
 
Nuo vaikystės jaučiau trauką šiai profesijai. Tėtis buvo pareigūnas, todėl uniforma ir pareigūnų darbas man nebuvo svetima. Tai turbūt tėčio pavyzdys paskatino mano šį apsisprendimą.
 
 
Gal galite pasidalinti savo patirtimi policijos mokykloje? Kas labiausiai iš šio mokymosi etapo įsiminė?
 
Mokslo metai prabėgo labai greitai. Labiausiai galbūt įsiminė disciplina, rytinės mankštos. Mokytis buvo įdomu, nes visi dėstytojai kalbėjo iš savo asmeninės patirties, o ir praktinių užsiėmimų buvo daugiau nei teorijos.
 
 
Ar buvo privalomųjų praktikų, mokantis policijos mokykloje? Jei taip, kiek jų buvo ir kur jas atlikote?
 
Buvo viena prieš baigiamuosius egzaminus. Per pusantro mėnesio teko pabuvoti trijose padaliniuose. Atlikau praktiką Utenos mieste, areštinėje ir konvojuje bei kelių policijoje. Taip pat teko padirbėti su patruliais Molėtuose, savo gimtajame miestelyje.
 
 
Kiek laiko ir kur šiuo metu dirbate? Kokias pareigas užimate bei ar užsiimate kokia nors kita veikla, susijusia su teisėsauga?
 
Dirbu metus laiko Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate kaip rinktinės Vytis vyriausioji patrulė. Šiais metais baigsiu mokslus Vilniaus verslo kolegijoje, kurioje studijuoju Teisę ir teisėsaugos institucijas.
 
 
Kokios veiklos ir atsakomybės įeina į vyriausiosios patrulės pareigas?
 
Kiekvienas pareigūnas, nepriklausomai nuo einamų pareigų, turi daug atsakomybių už savo veiksmus bei dar daugiau pareigų.
Viena iš pagrindinių veiklų yra užtikrinti asmens, visuomenės saugumą ir viešąją tvarką.
 
Gal galite papasakoti, kaip atrodo įprasta jūsų diena darbe?
 
Kiekviena pamaina prasideda atėjimu į darbą, apsirengimu. Tada einu ginkluotis, susidedame reikiamą įrangą į automobilį, išklausome instruktažo ir išvažiuojame į įvairius įvykius, į kuriuos mus siunčia budėtoja.
 
 
Prieš tai minėjote, kad turite darbo patirties ir praktikos tiek mažesniuose miesteliuose, tiek didmiestyje. Ar labai skiriasi darbas skirtinguose miestuose ir kur jums pačiai dirbti yra įdomiau?
 
Skiriasi darbo krūvis – didmiesčiuose, žinoma, jis didesnis. Bet mažuose miesteliuose pareigūnai daugiau funkcijų atlieka, nes yra mažiau pareigūnų, atliekančių tam tikras specifiškas pareigas. Bent jau šiuo metu džiaugiuosi, kad dirbu sostinėje, nors darbo krūvis tikrai nemažas.
 
 
Jūsų, kaip policijos pareigūnės, nuomone, kokie žmonės yra labiau linkę nusikalsti?
 
Kiekvieno žmogaus istorija, kodėl jis nusikalto, yra skirtinga.
Tačiau dauguma pasirenka nusikalsti dėl nepritekliaus arba dėl to, kad augo tokioje šeimoje, kurioje asmenys yra linkę nusikalsti. Taip pat asmenys, mėgstantys padauginti alkoholio.
 
Kaip manote, kokie veiksniai dažniausiai lemia pasirinkimą nepaklusti įstatymas?
 
Alkoholio bei kitų psichotropinių medžiagų vartojimas. Taip pat noras greitai, bet nelegaliai praturtėti, nepaisant to, kad tai prieštarauja įstatymams.

Dalintis