Sistema, pagrįsta gydymu: Olandijos pavyzdys

Šį pirmadienį kviečiame nukeliauti į Olandiją ir pasižvalgyti po jų kalėjimų sistemą, kuri yra pagrįsta gydymu, o ne baudimu ir įkalinimu. Kaip visa tai veikia?

 

Paprastai pasaulyje nusikaltęs žmogus gali būti atsakantis už savo veiksmus arba ne. Tuo tarpu Olandijoje psichiatrinė institucija yra pačios teisėsaugos dalis, kurios tikslas yra suteikti pagalbą ar gydymą nusikaltusiajam, jei ji yra reikalinga.

 

Pagal šią sistemą nusikaltęs asmuo gauna visą reikalingą psichologinę pagalbą ir turi galimybę grįžti į laisvę po dviejų metų gydymo. Dar vienas svarbus šios sistemos aspektas yra tai, jog asmuo laikomas nepakaltinamu ne tik, jei jam nustatoma sunki psichologinė liga, bet taip pat atsižvelgiama į smulkesnius sutrikimus, atkreipiamas dėmesys į praeities traumas. Taip didėja gydomų nusikaltėlių skaičius.

 

Ar tokia sistema yra veiksminga?

 

Olandija Europoje yra trečia pagal mažą įkalinimo skaičių, ji sugebėjo per dešimtmetį sumažinti registruotų nusikaltimų skaičių net 40 procentų ir taip pat sumažinti pakartotinio nusikalstamumo lygį šalyje.

 

Taigi atsakymas aiškus – humaniškas priėjimas prie nusikaltusiojo, žmogiškumas ir pagalba gali sumažinti nusikalstamumą ir kurti saugesnę visuomenę.

 

Teksto ir iliustracijos autorė: Ieva Gervytė

Dalintis