Mirties bausmė vis dar vykdoma?

Šiais laikais mirties bausmė mums labiau asocijuojasi su filmais, kur ji naudojama norint pridėti dramatiškumo ar komiškumo istorijai nei su realiai naudojama praktika ir tai jau yra nemažas laimėjimas. Tačiau nereiktų pamiršti, jog daugelyje šalių tai vis dar yra praktikuojama. Pavyzdžiui, Kinijoje 2018 metais egzekucija buvo  įvykdyta daugiau nei tūkstančiui nuteistųjų, o JAV (kuri yra vienintelė vakarietiška valstybė dar neatsisakiusi šios bausmės) egzekucija paskirta 25 asmenims.

 

2019 metais pasaulio mastu mirties bausmė buvo paskirta virš dviejų tūkstančių asmenų net 56 valstybėse.

 

Kodėl ši bausmė nenaudinga net ir įvykdžius itin sunkius nusikaltimus?

 

Visų pirma, tai yra negrįžtamoji bausmė ir daugelyje atvejų išlieka galimybė, kad nuteistas asmuo vis dėl to yra nekaltas. Taip pat nėra įrodyta, jog ši bausmė atgraso nusikalsti labiau nei įkalinimas iki gyvenimo galo. Ir net nereikia kalbėti apie diskriminaciją teismo sistemoje ar šios bausmės naudojimą politiniams tikslams.

 

Todėl belieka pasidžiaugti, jog daugelyje šalių ši praktika nebenaudojama. Visos ES narės yra panaikinusios mirties bausmę, o Lietuvoje paskutinė tokia egzekucija įvykdyta 1995 metais lietuvių mafijos bosui Borisui Dekanidzei.

 

Teksto ir iliustracijos autorė: Ieva Gervytė

Dalintis