Savaitės tema: vienišumas

Savaitės tema: vienišumas
Vienišumas kelia ne vien tuštumo ar izoliacijos jausmą, bet taip pat yra vienas iš veiksnių, skatinančių žmones pažeisti įstatymus. Dauguma iš mūsų esame susidūrę su vienišumu ir puikiai suvokiame, kokia slegianti yra jo keliama būsena, tačiau ne visi esame susidūrę su stipraus vienišumo pasekmėmis.
 
Vienišumas trukdo prisitaikyti visuomenėje, o tai yra vienas iš rizikos faktorių paaugliams, nes jie vieniši jaučiasi daug dažniau nei didžioji dalis kitų amžiaus kategorijų atstovų. Vienišumo jausmą dažniausiai sukelia nutolimas nuo tėvų ar bendraamžių, o tai kursto stresą, nerimą, liūdesį ar net baimę.
Šios emocijos skatina agresiją ir norą išsilieti, o tai neretai perauga į nusikalstamas veikas. Stiprus vienišumo jausmas trukdo bendrauti su kitais asmenimis ir megzti gilesnius ryšius.
Žmogus yra socialinė būtybė, kuriai reikia kitų žmonių, o nuolatinis atsiribojimas gniuždo. Dėl šios priežasties vieniši asmenys bet kokiais būdais bando siekti kad ir paviršutiniško, neartimo kontakto, kas neretai priveda prie netinkamų draugų.
Toks, atrodo, iš beviltiškumo kuriamas santykis gali sukelti neigiamų padarinių, nes naujų draugų daroma įtaka, kuri nebūtinai yra teigiama, stipriai veikia asmens pasirinkimus. Tai yra vienas iš būdų, kaip vieniši žmonės, siekę bendravimo ir kitų žmonių šalia, patenka į nepalankią aplinką, veikiančią jo sprendimus ir skatinančią nusižengti įstatymams.
 
Galiausiai vienišumas gali paskatinti paauglius įklimpti į priklausomybes, siekiant sumažinti jaučiamą nerimą ir liūdesį. Remiantis statistika, net 14 % visų nusikaltimų, kuriuos įvykdo nepilnamečiai, yra atliekami apsvaigus nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. Taigi, vienišumas yra svarbus veiksnys, prisidedantis prie neigiamos asmens vidinės būsenos, trukdantis užmegzti gilesnius ryšius ir tuo pačiu skatinantis nusikalstamumą.
 
Daugiau apie vienišumo įtaką žmogaus gyvenimui ir jo pasirinkimams pakalbėsime šios savaitės bėgyje.
 
 

Teksto autorė: Domantė Deveikytė

Iliustracijos autorė: Ieva Gervytė

Dalintis