Iniciatyvos #AšDarauĮtaką apibendrinimas

Aš darau įtaką

Iniciatyvos #AšDarauĮtaką metu aptarėme tris priežastis, kurios gali lemti didesnį nusikalstamumą. Kiekvienas iš mūsų galime prisidėti prie pokyčių ir nusikalstamumo mažinimo, jei tikėsime, kad darome įtaką.

 

Reikia akcentuoti, kad dideli darbai susideda iš mažesnių. Dėl šios priežasties kiekvienas visuomenės mechanizmo varžtelis (kiekvienas iš mūsų) yra vienodai svarbus. Tik mes, atlikdami savo pareigas ir būdami malonūs kitiems, galėsime pasiekti efektyvaus visuomenės funkcionavimo.

 

Pavyzdžiui, sumažinti materialinį nepriteklių jaučiančių žmonių nusikalstamumo tikimybę galime aktyviau dalindamiesi reklamomis ir kvietimais, pranešančiais apie nemokamus būrelius ar kitas veiklas. Dažnai per maža informacijos sklaida apie nemokamus užsiėmimus nepasiekia sunkiau gyvenančių žmonių, kurie turi daug laiko, bet nežino, kur jį investuoti. Todėl nusikalstamų veikų vykdymas gali tapti laisvo laiko praleidimo būdu.

 

Asmenims, jaučiantiems vienišumą, reikia kitų padrąsinimo nebijoti bendrauti ir aplinkinių, norinčių išklausyti. Nuoširdus pasiteiravimas tinkamu metu, kaip žmogus jaučiasi, gali kardinaliai pakeisti jo dieną, o gal net gyvenimą. Remiantis mūsų apklaustos socialinės darbuotojos mintimis, paaugliai su neigiamą įtaką darančiais draugais gali bendrauti dėl jaučiamo vienišumo, dėmesio trūkumo ar noro kur nors pritapti.

Paprasčiausias tėvų ar aplinkinių pasidomėjimas nepilnamečio savijauta gali jam padėti suvokti, kad yra svarbus ir reikšmingas kitiems.

Galiausiai išsakomi komplimentai ar motyvuojančios frazės gali prisidėti prie paauglio savivertės augimo, taip paskatinant jį ieškoti pozityvesnių santykių su kitais.

 

Tai yra smulkmenos, kurios gal ir nepakeis pasaulio, bet tikrai gali prisidėti prie kitų žmonių gyvenimo palengvinimo, taip inicijuojant teigiamų pokyčių visuomenėje pradžią. Prisidėti prie šių mažų darbelių galime kiekvienas iš mūsų, parodydami pavyzdį ir gerumą aplinkiniams. O šie maži darbeliai ilgainiui gali išaugti į didesnius ir dar reikšmingesnius darbus.

 

Teksto autorė: Domantė Deveikytė

Iliustracijos autorė: Ieva Gervytė

Dalintis