Teminė savaitė: Pasaulinė kovos su vėžiu diena

Pasaulinė kovos su vėžiu diena
Vasario 4-ąją yra minima Pasaulinė kovos su vėžiu diena. Norėdami tinkamai ją paminėti, skiriame šią savaitę kalbėjimui apie vėžinių ligų paplitimą, žvelgiant iš nuteistųjų perspektyvos.
 
Kalėjime per 5 metus vidutiniškai užregistruojamas 31 nuteistasis, sergantis vėžiu (Elizabeth A. ir kt., 2010). Remiantis 2018 m. duomenimis, daugiau nei 41 % įkalintų moterų serga krūties vėžiu. Kas prisideda prie tokių rezultatų?
 
Fizinio aktyvumo trūkumas yra vienas iš veiksnių, siejamų su vėžinių ligų atsiradimo rizika. Ir šis veiksnys nebūtinai veikia tiesiogiai. Alytaus pataisos namuose 2008 metais buvo atlikta apklausa apie kalinių požiūrį į sveiką gyvenseną. Apklausos rezultatai parodė, kad fiziškai pasyvūs nuteistieji rečiau stengiasi arba išvis nesistengia sveikai maitintis. Reikia prisiminti, kad nesaikingas kai kurių maisto produktų vartojimas gali tapti viena iš vėžio atsiradimo priežasčių.
Taip pat rezultatai atskleidė, kad fiziškai pasyvūs žmonės, patekę į kalėjimą, dažniau pradeda vartoti alkoholį ir narkotines medžiagas nei fiziškai aktyvūs nuteistieji.
Remiantis literatūra, ypač tabako ir alkoholio gaminiai yra vieni svarbiausių išorinių aspektų, sukeliančių vėžį. Žinoma, vėžinių ligų atsiradimui turi įtakos daugybė skirtingų veiksnių, neretai tai nulemia genetika. Tačiau mes norime akcentuoti būtent tuos aspektus, kuriuos galime kontroliuoti patys, taip prisidėdami prie geresnės savo sveikatos.
 
14 % apklaustų nuteistųjų stengiasi fiziškai aktyviai gyventi, nes jų draugai taip daro arba jie neturi, ką daugiau veikti. Imkime pavyzdį iš jų ir tapkime savo draugų bei artimųjų „motyvatoriais“ arba patys semkimės motyvacijos. Paskatinkime save ir mums svarbius žmones daugiau pajudėti, savo laisvą laiką investuoti ne į „skrolinimą“ telefone, o aktyvesnį laisvalaikį ir taip bent šiek tiek sumažinkime vėžinių ar kitų ligų atsiradimo tikimybę.
 
 
Teksto autorė: Domantė Deveikytė.
Iliustracijos autorė: Ieva Gervytė.

Dalintis