Atleidimas nuo bausmės dėl ligos

Atleidimas nuo bausmės dėl ligos
„Atleidimas nuo bausmės dėl ligos“. Ką šis pasakymas reiškia iš tikrųjų? Kas tai sprendžia? Kokių sąlygų tam reikia?
 
Nesupraskite neteisingai – atleidimas nuo bausmės nereiškia, kad žmogus yra laikomas neteistu ar jo nusikaltimas yra nurašomas. Dėl ligos nuo bausmės atleistas žmogus turi galimybę išvengti tiesioginės bausmės atlikimo tam skirtoje vietoje, bet teistumas ir kiti baudžiamosios atsakomybės padariniai vis tiek yra jam taikomi (N. L. Korčakovskaja, 2019).
 
Taip išeina, kad visi įstatymus pažeidę žmonės, tik panorėję, gali būti atleisti nuo bausmės atlikimo? Uoj, tikrai ne… Ne kiekvienas sergantis asmuo yra atleidžiamas nuo bausmės. Yra nemažai sąlygų, kurias žmogus turi atitikti. Asmuo turi sirgti sunkia nepagydoma liga, įtraukta į „Sunkių nepagydomų ligų sąrašą“. Taip pat yra atsižvelgiama į įvykdyto nusikaltimo sunkumą, žmogaus elgesį, jo asmenybę, skirtos bausmės trukmę, ligos pobūdį ir kitus reikšmingus aspektus. Tačiau, jei žmogus atitinka visas sąlygas, vis tiek nėra aišku, ar teismas atleis jį nuo bausmės.
„Atleisti asmenį nuo bausmės yra išimtinė teismo teisė, bet ne pareiga.“ (N. L. Korčakovskaja, 2019). Tai leidžia suprasti, kad tik nedidelė nusikaltimą įvykdžiusių žmonių dalis sulaukia atleidimo nuo bausmės.
 
Iš šono frazė „atleidimas nuo bausmės“ gali skambėti nesąžiningai, įtariai, gal net keistai. Juk kaip žmogus, įvykdęs nusikaltimą, gali būti išlaisvintas nuo atsakomybės? Tačiau atleidimas nuo bausmės dėl ligos suteikiamas tik tokiu atveju, jei liga yra sunki ir nepagydoma. Tai verčia pagalvoti, kuris variantas man pačiam būtų baisesnis – laisvės atėmimo bausmė ar atleidimas nuo jos. Ir palyginęs variantus supranti, kad laisvės atėmimo bausmė, šiuo atveju, reiškia gyvenimą ir naujas galimybes. Ateitį ir naujus pasirinkimus.
 
 
Teksto autorė: Domantė Deveikytė
Iliustracijos autorė: Ieva Gervytė

Dalintis