Vienas poelgis neapibūdina žmogaus

Vienas poelgis neapibūdina žmogaus
Kiekvienas veiksmas turi savo atoveiksmį. Kaip ir kiekvienas elgesys turi savo pasekmes ir veda mus kažkokio tikslo link. Mes esame atsakingi už savo veiksmus, nors ir dažnai girdime ar patys sakome frazę „pasielgiau nepagalvojęs“. Bet kiek iš tikrųjų šie žodžiai yra tiesa?
 
Ne vienas psichologas yra pasakęs, kad viskas, ką mes sakome ar darome, yra apgalvota iš anksto. Elgesys susideda iš etapų. Pirmiausia, mes pamąstome, tada pajaučiame ir tik paskui mūsų vidinis turinys yra paverčiamas veiksmais. Žinoma, šis procesas įvyksta akimirksniu, todėl ne visada yra sąmoningai suvokiamas. Tačiau pasiteisinimas, kad elgesys buvo neapgalvotas, nėra tikslus ir nesumažina atsakomybės už mūsų poelgius. Žmogus, neteisingai apkaltinęs kitą, prisiima atsakomybę ir atsiprašo už savo žodžius. Taip pat ir žmogus, pažeidęs įstatymą, prisiima atsakomybę ir atlieka už tai skirtą bausmę – susiduria su elgesio pasekmėmis. Tai yra uždaras ratas.
 
Seriale „Oranžinė – tai nauja juoda“ buvo pasakyta: „Tu nesi tavo nusikaltimas. Bet reikia nepamiršti, kad nusikaltimas yra tavo dalis.” Nors elgesys yra iš anksto apgalvojamas, jis ne visada atskleidžia tai, kokie žmonės esame viduje. Mūsų veiksmai yra tik tai, ką aplinkiniai gali matyti išoriškai.
Vienas poelgis neapibūdina žmogaus. Bet tas vienas poelgis yra tai, ką pats žmogus, esant vienokioms ar kitokioms aplinkybėms, pasirinko daryti.
Visi turime galimybę rinktis ir tie pasirinkimai nebūtinai atitiks mus, bet visada išliks mūsų dalimi. Svarbu tai suvokti ir stengtis prisiimti atsakomybę.
 
 
Teksto autorė: Domantė Deveikytė
Iliustracijos autorė: Ieva Gervytė

Dalintis