Teminė savaitė: kultūra ir kūrybiškumas

Teminė savaitė: kultūra ir kūrybiškumas

Balandžio mėnesį yra net dvi minimos dienos, kurios patraukė mūsų dėmesį. Pirmoji – Kultūros diena (minima balandžio 15 d.), antroji – Pasaulinė kūrybiškumo ir inovacijų diena (balandžio 21 d.).

Kultūra ir kūrybiškumas nuteistiesiems yra svarbūs aspektai, nes ne tik padeda turiningai praleisti laiką, bet ir labiau save pažinti, ugdyti naujus gebėjimus.

Šiuo metu vaikinai įstaigoje neturi daug galimybių užsiimti tokiomis veiklomis, nes savanoriai pas juos ateiti negali, o ir jie patys turi pakankamai ribotas sąlygas savo kūrybiškumui puoselėti. Ką jau kalbėti apie inovacijas ar kitas technologijas, kurių jiems tikrai trūksta.

 

Kažkada dalinomės faktu, kad, pasak nuteistųjų, vienas iš trikdžių, kliudančių dalyvauti veiklose, klausyti muzikos ar kitaip ugdyti naujus gebėjimus, yra priėjimo prie interneto trūkumas (Česnulevičius, 2017). Nuteistiesiems, ir taip jau atribotiems nuo visuomenės gyvenimo, prieiga prie interneto yra tikrai retas reiškinys ir tarsi inovacija įkalinimo įstaigos patalpose.

Sunku tikėtis, kad įstatymus pažeidęs asmuo, išėjęs į laisvę, greitai integruosis į verdantį gyvenimą, kai netrumpą laiko tarpą praleido beveik negirdėdamas svarbiausių aktualijų, sėdėdamas tarp keturių sienų, negalėdamas ieškoti naujų savo pusių.

Savanoriai, ateidami su paruoštomis veiklomis pas nuteistuosius, ne tik užima jų laiką. Jie prisideda prie įkalinimo įstaigoje esančių žmonių savęs pažinimo, motyvacijos imtis kažko naujo bei supažindinimo su svarbiausiais išorės įvykiais. Taip kiekvienas iš nuteistųjų turi progą bent trumpam pasijausti visaverčiu visuomenės nariu, nė kiek neblogesniu už laisvėje esančiuosius. Kalėjime galimybės domėtis kultūra, lavinti savo kūrybiškumą ar turėti prieigą prie technologijų yra tikrai ribotos. Tačiau nuteistieji vertina bet kokį šansą iš arčiau prisiliesti prie laisvės. Tai jiems padaryti dažniausiai padeda savanoriai, kurie yra tarsi tunelis tarp jų ir išorinio pasaulio.

 

Teksto autorė: Domantė Deveikytė

Iliustracijos autorė: Ieva Gervytė

Dalintis