Teminė savaitė: mama, meilė ir šeima

Teminė savaitė: mama, meilė ir šeima
Mama, šeima ir meilė – visi šie aspektai, kurie neretai yra svarbiausi kiekvieno gyvenime, telpa į vieną mėnesį. Gegužės 2 d. yra minima Motinos diena, gegužės 13 d. – Meilės diena ir gegužės 15 d. – Tarptautinė šeimos diena!
 
Niekam ne paslaptis, kad kalėjime neretai atsiduria moterys, kurios jau turi vaikų arba yra besilaukiančios. Sunku net įsivaizduoti, ką tos moterys išgyvena, būdamos toli nuo savo artimiausių ir mylimiausių žmonių – vaikų. Kaip teigia A. Kazakevičienė (2019), motinų, esančių įkalinimo įstaigoje, jausmai apima du skirtingus spektrus. Laukimas, kada jos vėl galės susitikti su savo atžalomis ir gilaus ryšio palaikymas su jais suteikia vilties, motyvacijos susidoroti su kasdieniais sunkumais įkalinimo įstaigoje. Tačiau tai tik gražioji pusė, kuri atspindi teigiamas emocijas. Tame pačiame šaltinyje nurodoma, kad nuteistos mamos, negalėdamos būti kartu su šeima, išgyvena didžiulį nerimą, kaltina save dėl šios atskirties. Tokiu atveju mamos jaučia įtampą ne tik dėl įkalinimo, bet ir dėl negalėjimo būti kartu su vaikais, negalėjimo matyti, kaip jie auga.
 
Patekimas į kalėjimą daugumai žmonių yra skaudus įvykis. Tačiau moterys, per prievartą atskirtos nuo savo vaikų, patiria dar stipresnes kančias. Ne tik jos kankinasi, bet neretai ir vaikai, likę laisvėje vieni, patiria sielvartą, netgi patyčias iš aplinkinių, kas priveda prie jų vidinio užsisklendimo ir nepasitikėjimo savimi.
Nors Lietuvoje yra sudaromos sąlygos mažamečiams vaikams augti kartu su mama įkalinimo įstaigoje, tai nekeičia fakto, kad vaikui paaugus atskirtis, deja, yra neišvengiama.
 
Teksto autorė: Doamantė Deveikytė
Iliustracijos autorė: Ieva Gervytė

Dalintis