Mes ir jie
Kodėl pasaulis suskirstytas į kategorijas „mes“ ir „jie“? Kaip šis skirstymas veikia „mus“, o kaip „juos“? Šiuolaikinėje Vakarų visuomenėje vis labiau ryškėja susipriešinimas tarp skirtingų žmonių grupių. Nebepriimtina neturėti nuomonės, žymiai „kiečiau“ yra pasirinkti ideologinį extreme’ą ir nebeišlįsti iš jo.
 
Šis skirstymas į „mus“ ir „juos“ nebūtinai yra blogas dalykas.
Priklausymas tam tikrai grupei gali būti be galo svarbus psichologiškai: bendravimas su panašias patirtis turėjusiais žmonėmis gali panaikinti vienišumo jausmą, tokioje grupėje galima sulaukti supratimo ir pagalbos.
Pavyzdžiui, nuteistuosius atstovaujanti asociacija „Kalinių sąjunga“ yra terpė, kurioje nuteistieji gali susilaukti teisinės ir kitokios pagalbos, dalintis žiniomis apie kylančias problemas ir kartu jas spręsti.
 
Taip pat žmonių skirstymas į grupes ir kategorijas gali padėti suprasti pasaulį. Įdomu, kad žmonės labai daug dalykų supranta per skirtumus. Mes žinome, kaip atrodo žalia spalva, nes atskyrėme ją nuo raudonos, mėlynos ir t. t. Žmonės, padarę nusikaltimą, taip pat išsiskiria iš visuomenės, nes turi teistumo įrašą, o ir mokslininkai išskiria būdo bruožų, gyvenimo patirčių ir kitų aspektų, kurie žmogų atveda į nusikalstamą veiklą.
 
Tačiau koncentravimasis į skirtumus dažnai sudaro įspūdį, kad nieko daugiau be jų ir nėra. O tai yra labai klaidinga mintis, prisidedanti prie šiuolaikinės visuomenės susipriešinimo.
Žmogus, niekada nebuvęs kalėjime, ir žmogus, praleidęs jame pusę savo gyvenimo, turi daugiau panašumų nei skirtumų. Galbūt šiems dviems žmonėms patinka tas pats muzikos atlikėjas? Galbūt jie vaikystėje mėgavosi tuo pačiu animaciniu filmuku? O gal jiems abiems yra be galo svarbus jų mažasis broliukas ar sesutė?
 
Kiekvienas žmogus yra unikalus bei savitas. Ir tai yra nuostabu! Tačiau taip pat mes visi esame labai panašūs. Ir būtent šių panašumų pastebėjimas gali panaikinti neigiamus skirstymo į „mus“ ir „juos“ padarinius.
 
Teksto autorė: Ieva Mackutė
Iliustracijos autorė: Ieva Gervytė

Dalintis