Įsidarbinimo galimybės atliekant įkalinimo bausmę

Darbas atliekant bausme
Ar yra įsidarbinimo galimybių atliekant įkalinimo bausmę?
 
Galiu atsakyti tik remdamasis savo patirtimi Alytaus pataisos namuose (kalbėsiu apie 2009-2019 metais vyravusias sąlygas).
 
Galimybių įsidarbinti yra, o tai dalinai palengvina nuteistojo gyvenimą įkalinimo įstaigoje, bet ne patį darbą. Didžioji dalis įrangos, esančios įkalinimo įstaigoje, yra pasenusi, praktiškai nebenaudojama.
 
Dauguma nuteistųjų pataisos namuose nenori dirbti tik dėl to, nes turi skolų.
Atlyginimas ir taip yra mažas, o antstoliams atskaičiavus reikiamą dalį, žmogui beveik nebelieka pinigų. Visas šis procesas labai mažina motyvaciją.
Taip pat neretai sudėtinga arba išvis neįmanoma gauti uniformą, kurios reikia darbui, o tai yra tiesiog absurdiška žvelgiant iš nuteistojo perspektyvos. Atsižvelgiant į visus šiuos aspektus kyla klausimas, ar darbdavys sulauks produktyvaus darbo ir kokybiškų rezultatų iš tokiomis sąlygomis dirbančių teistų asmenų. Manau, vienareikšmiškai galima sakyti, kad ne. Taip pat ir valstybė, kaip bebūtų gaila, negaus doro bei sąmoningo piliečio, kuris atlikęs bausmę išeis į laisvę.
 
Mano nuomone, reikėtų pasvarstyti apie projektą, gerinantį darbo sąlygas ar atlyginimą įkalinimo įstaigose, taip sulaukiant naudos net keliose skirtingose sferose. Pirmiausia, tokie pokyčiai paskatintų teistus žmones kokybiškiau dirbti ir suteikti darbdaviui geresnius rezultatus. Antra, atlikęs bausmę žmogus išeitų į laisvę geresnės psichologinės būsenos ir prikaupęs darbo patirties. Galiausiai, visuomenė sulauktų doro ir pasiruošusio adaptuotis laisvėje piliečio, kuris neštų naudą savo bendruomenei ir visai valstybei.
 
Teksto autorius: Kazimieras Pečiukaitis
Iliustracijos autorė: Ieva Gervytė

Dalintis