Pokyčiai per švietimą

Visai neseniai dalinomės, kad startuoja mūsų projektas „Ne nurašyti, o palaikyti: nuteistųjų ir visuomenės švietimas“, kurį galime įgyvendinti, nes laimėjome „Aktyvių piliečių fondo“ skelbtą konkursą. Mes siekiame, kad įkalintas žmogus, sugrįžęs į visuomenę, taptų pilnaverčiu jos atstovu. Tam reikalingas tinkamas ir reguliarus nuteistųjų švietimas, į ką mes ir stengsimės orientuotis spręsdami tris pagrindines problemas, su kuriomis susiduria teisti žmonės.

Visų pirma, vykdydami veiklas įkalinimo įstaigose pastebime, kad nuteistieji turi labai ribotas galimybes siekti aukštojo išsilavinimo. Į tai svarbu atsižvelgti, nes norint susirasti pastovų darbą ar tobulinti save įgyjant naujų žinių aukštasis išsilavinimas gali tapti svarbiu veiksniu. Tad kartu su bendradarbiaujančiomis organizacijomis stengsimės užtikrinti, kad nuteistieji galėtų  pasibaigti jų poreikius atitinkantį Alytaus kolegijos kursą.

Antra problema, kurią pastebime tarp įkalintų žmonių, yra tai, kad jiems trūksta žinių apie savo teises ir erdvės savo poreikių išsakymui. Tai spręsti planuojame sukurdami leidinį, skirtą įkalintiems žmonėms, kuriame būtų aiškiai pateikta pagrindinė informacija, reikalinga atliekant bausmę. Tai galėtų tapti jų popieriniu vadovu susidūrus su neaiškumais po susidūrimo su įkalinimo bausmės nuosprendžiu.

Galiausiai teisti žmonės mūsų visuomenėje neretai vis dar yra stigmatizuojami ir nuvertinami. Suprantame, kad tai pakeisti nebus paprasta, bet mes mažais žingsneliais bandysime prisidėti prie palankesnės visuomenės nuomonės apie nuteistuosius kūrimosi. To sieksime sukurdami leidinį visuomenei apie teistų žmonių patirtis ir kitus aspektus, kurie pasireiškia jų gyvenimuose.

Išvardintos problemos trukdo nuteistiesiems keistis ir tobulėti, o išėjus į laisvę – sėkmingai įsitraukti į visuomenę. Tad vykdydami projektą „Ne nurašyti, o palaikyti: nuteistųjų ir visuomenės švietimas“ bandysime sumažinti šių problemų pasireiškimą ir poveikį.

Projektą finansuoja Europos ekonominės erdvės (EEE) ir Norvegijos finansiniai mechanizmai per Aktyvių piliečių fondą.

Dalintis