Vizitas pas Norvegijos NVO

Komandiruote i Norvegija

Praeitą savaitę organizacijos įkūrėja Ieva Mackutė kartu su Nuteistųjų konsultavimo centru, Nuteistųjų integracijos programa bei bendruomene „Aš esu“ svečiavosi Norvegijoje.

Aplankėme nevyriausybines organizacijas Frelsesarmeen, Raudonojo kryžiaus projektą Nettverk etter soning – Oslo Røde Kors, Wayback, livet etter soning ir Rescaled Movement bei Kongsvinger kalėjimą, skirtą Norvegijos užsieniečiams.

Ši patirtis mums buvo neįkainojama. Vienas svarbiausių aspektų, kurį akcentavo visi – bendradarbiavimas tiek su kitom nevyriausybinėm organizacijom, tiek su privačiom įmonėm, valstybinėm institucijom, tiek ir su mokslo/mokymosi centrais. Bendrai veikdami galime geriausiai padėti kalintiems žmonėms bei tiems, kurie išeina į laisvę, kad jie nebegrįžtų prie nusikalstamos veikos.

Kelionės metu pamatėme, kokias paslaugas Lietuvos nevyriausybinės organizacijos galėtų teikti, kurių šiuo metu net nėra, pavyzdžiui, kaip Frelsesarmeen projektas Elevator arba Wayback organizacijos, kurioje visi darbuotojai yra laisvės atėmimo bausmę atlikę asmenys, teikiama emocinė ir socialinė parama.

Įgijome ir daug praktiškų bei detalių žinių, pavyzdžiui, kaip patobulinti mūsų savanorių mokymų programą, kaip kokybiškai vesti grupines diskusijas įkalinimo įstaigoje ir pan. Tad po šios patirties keliamės sau tiek mažus tikslus, kuriuos sieksime įgyvendinti per artimiausius metus, tiek ir didelius tikslus / norus / svajones, kurie suteikia vilties ir motyvacijos.

Už šią kelionę dėkojame EEE ir Norvegijos finansiniams mechanizmams, Kalėjimų tarnybai bei visoms organizacijoms Norvegijoje, kurios mus priėmė kelionės metu!

Dalintis